Du er her

Brukers marked

Lett, raskt, behagelig og brukervennlig. Dette er karakteristiske trekk for dagens personlige verneutstyr. Nå er det brukeren som står i sentrum.
Av Jan Tveita
Publisert 15.04.2006 13:30

- Det har foregått en rivende utvikling på markedet for personlig verneutstyr, konstaterer Baard Tosterud og Richard Veiseth hos utstyrsleverandøren ICM på Kjeller. Før måtte du stort sett ta til takke med det utstyret som overhodet fantes på arbeidsplassen. Dette var gjerne tungt, klumpete og uhåndterlig. Da tok du letteste utvei, som var å ikke bruke noe verneutstyr i det hele tatt.

- Nå er utstyret lett, komfortabelt og raskt å få på seg. Ingen tvil om at utviklingen har vært til det beste for brukeren. Nå er det du som står i sentrum, og det er du som bestemmer hva slags utstyr du vil benytte, selvsagt forutsatt at det har de funksjonene det skal ha for dine arbeidsoppgaver og behov.
Kast bomullssokkene

- Vernesko har gjennomgått en total forvandling, både hva angår komfort og utseende. En moderne vernesko er bygd opp slik at den tar vare på foten på best mulig måte. Skoen puster, og fordi den har god ventilasjon, unngår du å bli klam på beina.
- Men da må du også huske på å bruke riktige strømper i skoen, understreker Tosterud. Mange tenker ikke på dette, og da danner det seg raskt et fuktlag mellom sokken og huden. Hvis du ikke får transportert fuktigheten bort fra huden, blir foten først fuktig, og deretter kald.
Dette gjelder forresten all bekledning. Mitt råd er derfor: Kast bomullssokkene, og bruk ullstrømper istedenfor. Glem det du har hørt om at ull klør. Dagens superull klør ikke. Du kan både vaske ullsokkene i maskin og hive dem i tørketrommelen etterpå.
Stål i sålen
- Enkelte leverandører har tatt i bruk kevlar som materiale i spikertrampsålen. Dette anbefaler ikke vi, sier Veiseth. En sprøytespiss går rett gjennom en kevlarsåle. Vi leverer derfor bare sko med spikertrampsåle av stål. Stålet er faktisk like mykt.
Synlighetsklær vanligere

- Utvalget av synlighetstøy er større og bedre enn før. Du får det i forskjellige farger og i fluoriserende materiale som er vann- og vindavvisende, noe som innebærer at det er anvendelig som regntøy også.
Du får også synlighetsmerkede overgangsjakker og godt fôret arbeidstøy for vinterbruk. Bredden og utvalget har nok sammenheng med at det er blitt mer og mer vanlig å ta i bruk synlighetsklær på norske arbeidsplasser.
For arbeid på veier og gater har dette vært i bruk lenge, men nå har synlighetsmerking av klær også erobret nye skanser. Et godt eksempel er bygg- og anlegg.
Tre klasser
- Synlighetsklær inndeles i tre verneklasser, etter graden av synlighetsmerking. Vi anbefaler alle å bruke høyeste synlighetsmerking, det vil si verneklasse tre.
Det er meningsløst å snakke om at du bare blir litt påkjørt dersom du arbeider langs veien, mener Tosterud. For øvrig skal godt synlighetstøy også være komfortabelt, og det skal puste.
Fallsikring
- Fallsikringsutstyret er også blitt mer komfortabelt å jobbe i, ikke minst på grunn av at det har polstring alle steder som strammer. Sørg for å få sjekket fallsikringsutstyret minst en gang i året. Både vest, blokk og tau må testes.
Dette skal utføres av et sertifisert firma. Blir ikke utstyret godkjent, skal det kastes. Fallsikringsutstyr er påbudt for alt arbeid som foregår over to meters høyde.
Bruker åndedrettsvern feil
- Mange bruker åndedrettsvern feil. Det som bestemmer hva slags vern du skal bruke, er hvilket miljø du jobber i: Er det et støvfylt miljø? Dannes det farlige gasser eller mangler det luft?
I det siste tilfellet hjelper det lite med filtermasker dersom du ikke får tilført friskluft. Der det utvikles gasser, må du ta i bruk halv- eller helmaske. - Også åndedrettsvern er blitt lett, raskt, komfortabelt og brukervennlig. Det finnes derfor ingen unnskyldninger for ikke å ta verneutstyr i bruk lenger, understreker Baard Tosterud og Richard Veiseth i ICM.